Rapphöns på vintern

På vintern behöver rapphönsen lugn och ro. Skräms de upp och flyger blottar de sig för höken och blir middag.

Rapphönan dör ofta ung

Ett rapphönspar får ofta 20 kycklingar. Om alla överlever är det 22 rapphöns år två. Om alla dessa överlever blir det över tvåhundra rapphöns år tre. Om i sin tur alla dessa överlever är det över 2000 rapphöns året därpå. Så blir det nu inte då rapphönsen ofta blir mat åt rovdjur av olika slag. Som kycklingar kan de visserligen dö av svält om det inte finns tillräckligt med insekter de första veckorna men många, väldigt många, slutar sina dagar som mat åt duvhökar och andra.

Särskilt på vintern är rapphönan ofta utsatt för predation. Rapphöns flyger inte i dagsljus om de inte är stötta av någon eller något. De flyger i det allra sista dagsljuset (liksom duvhöken) för att undgå upptäckt och helst av allt flyger de inte alls. De äter och gömmer sig. Det är så man blir gammal om man är rapphöna.

För oss som gärna vill ha vilda rapphöns på våra marker är det en självklarhet att inte störa rapphönsen på vintern och absolut inte när marken är snötäckt. En rapphönskull som tvingas flyga avtecknar sig mycket bra mot snötäckt mark och blir lätt upptäckt av rovviltet, särskilt duvhöken. Alltså när marken är snötäckt tränar vi inte våra hundar på rapphöns. Åtminstone inte om vi vill värna om våra möjligheter att träffa på parhöns på våren. Och tänk om ett par kan bli över 2000 rapphöns om några år…..